Skövde Wushuförening

Skövde Wushuförening startade sin verksamhet hösten 1978 i Kavelbroskolan med namnet Skövde Kungfuklubb. Då var vi ett 40-tal entusiastiska medlemmar som anslöt oss till Da Sifu Louis Linn för att lära oss hans familjestil O Shin Chuen, en traditionell fem djurs stil från Fukien provinsen i södra Kina. För att etablera verksamheten inbjöds Da Sifu Linn att undervisa i föreningen och att utbilda lokala instruktörer, vilket resulterade i att Da Sifu besökte oss varje fredag i ca fem år. Idag arrangerar vi helgkurser med Da Sifu som gästande instruktör minst en gång varje vår- och hösttermin. Sedan 1990 huserar vi i Käpplundaskolans gymnastiksalar och har träning för våra 100-tal medlemmar i alla åldrar i nivåerna juniorgrupp, nybörjargrupp, fortsättningsgrupp och avancerad grupp.

SkWF1978grupp

Bild på Skövde Wushuföreningens första grupp år 1978 med Da Sifu Louis Linn (längst till höger).

Nya medlemmar välkomnas av den goda stämningen och den inspirerande föreningsandan som finns hos oss i Skövdes Wushuförening.

Vi är en stark förening med flera duktiga instruktörer som gjort att klubben visat goda resultat vid nationella och internationella tävlingar, och har ett stort deltagarantal vid helgkurser och träningsläger.

En av dem som tränade från början var Thomas Larsson som sedermera också blev huvudinstruktör i början av 80-talet, då även föreningen ändrade namn till Wushuförening för att belysa att man tränar kinesisk stridskonst (wu=strid, shu=konst). Larsson har varit aktiv som instruktör i många år och tävlat i flertalet tävlingar, han är en erfaren och utbildad domare och har dömt på såväl nationell nivå som internationell, och varit coach för det svenska landslaget vid The International Free Sparring Invitational Tournament i Shenzhen, Kina, 1988, och Wushu-EM 1992 i London, Storbritannien.

Sedan mitten av 90-talet har Sifu Peter Renström tagit över rollen som huvudinstruktör efter varit aktiv som instruktör i flertalet år. Sifu Renström började träna O Shin Chuen hösten 1984 och tävlade i Sanda under 80-och 90-talen på nationell och internationell nivå, bl. a. i det första Wushu-VM 1991 i Peking, Kina och det andra Wushu-VM 1993 i Kuala Lumpur, Malaysia. Han är utbildad domare och har dömt vid flertalet tävlingar och varit teamcoach vid nationella och internationella tävlingar. Han tilldelades instruktörstiteln Sifu 2009 av Da Sifu Linn för sitt över två decennium engagemang i träning, tävling, undervisning och utveckling av O Shin Chuen.

Vi har idag många aktiva instruktörer med flera års erfarenhet i kinesisk stridskonst, samtliga utbildade instruktörer inom Louis Linn O Shin Chuen Union. Två av våra meriterade instruktörer är Lao Shih Jani Minkkinen och Lao Shih Tomas Törnkvist, båda har tränat sedan början 90-talet och har undervisat sedan mitten av 90-talet.

Deltagare i helgläger VT 2011 som annordnades av Skövde Wushuförening med Da Sifu Louis Linn (övre raden mitten).

Deltagare i helgläger VT 2011 som annordnades av Skövde Wushuförening med Da Sifu Louis Linn (övre raden mitten).